Investiciono zlato

Svako zlato, NIJE INVESTICIONO ZLATO !!!

Često ljudi GREŠE i misle: Ako su kupili neko zlato, napravili su dobar potez i investirali u zlato !?

Kupovina zlata u obliku nakitnog zlataNIJE dobra investicija u zlato!

Zašto !?

Nakitno zlato je legura zlata i još nekih legirajućih metala (srebro, nikal, hrom, paladijum, platina, …). Kada kupimo zlatni nakit plaćamo dizajn, izradu nakita, zlato kao materijal, ali i ostale legirajuće metale, svakako i PDV. U slučaju otkupa, nakitno zlato se tretira lomljenim zlatom, koliko god ono bilo novo ili nekorišćeno, pa se pri tom otkupu isplaćuje samo vrednost zlata u tom nakitu, izražena u karatima (preračunata u gramima), dok je sve ostalo GUBITAK ! 

U najboljem slučaju za otkup nakitnog zlata može se dobiti 40-50% vrednosti nakita pri kupovini, pa to npr; bila kupovina juče, a prodaja danas.

PRAVA investicija u zlato je kupovina INVESTICIONOG ZLATA !

Šta je investiciono zlato?

Investiciono zlato su poluge ili pločice, najmanje čistoće 995/1000. Pločice su od 0,5g i veće.

Često se i određeni zlatni novac – dukati tretiraju dobrom investicijom u zlato.

Danas se, prema LBMA standardu, investiciono zlato proizvodi najveće moguće čistoće 999.9, u apoenima od:

0,1; 0,2; 0,5, 1, 2, 5, 10, 20 g – to su mali apoeni i 

50, 100, 250, 500, 1.000 g – veliki apoeni. 

Naravno, imamo i poznate apoene od Fine unce (1 Oz = 31.1034768 g) i velike poluge od 12.5 kg, koje kupuju ozbiljne države i velike banke.  

Obzirom, da apoeni investicionog zlata podsećaju na apoene novca, često srećemo izraz “monetarno zlato“.

Svo investiciono zlato mora biti sertifikovano i da odgovara “Good Delivery” – standardu.

LBMA – Good Delivery

Pravilnik o odgovornom upravljanju zlatom propisan je od strane LBMA-a (eng. London Bullion Market Association) u obliku „Good Delivery“ standarda i obvezan je za sve sertifikovane proizvođače zlata. LBMA „Good Delivery“ međunarodne proizvođače zlata čini šezdeset i tri istaknuta člana, a zajedno stvaraju 85-90% svjetske godišnje proizvodnje zlata. Godišnju kontrolu pridržavanja Pravilnika vrše nezavisni revizori, a rezultati se predaju LBMA-u i javno objavljuju. Pravilnik formalizuje i objavljuje već postojeće dubinsko snimanje (eng. due diligence) proizvođačke i prerađivačke industrije i koristi rizično orjentisan pristup, kojim se isključuje korištenje zlata iz konfliktnih geografskih područja.