O zlatu

ZLATO kao plemeniti metal, jedan je od najcenjenijih metala. Jedinstveno je po mnogobrojnim fizičko-hemijskim osobinama, mehaničkim karakteristikama, bioinertnosti, električnoj provodljivosti i dr. Našlo je najrazličitiju primenu, najčešće za izradu nakita i ukrasnih predmeta, ali i u industriji, tehnici, medicini, elektronici, telekomunikaciji …

Poseban značaj ima u monetarno-finansijskom sistemu. Davno je korišćeno kao sredstvo plaćanja, odnosno novac, dok kasnije dobija ulogu očuvanja ili garancije nacionalne valute (zlatni standard).

Najuniverzalnija je valuta, u svakoj zemlji nezavisno od društveno-političkog uređenja ima vrednost i može se konvertovati u novac, odnosno imati funkciju sredstva plaćanja.

U skorije vreme, u obliku pločica različitih veličina, dobija ulogu INVESTICIONOG ZLATA, što podseća na tradicionalni način čuvanja zarađenog kapitala u obliku kovanica (dukata i sl.) koji je i do danas ostao aktuelan. S tom razlikom, da je investiciono zlato nosilac LBMA sertifikata i proizvod rafinerija sa Good Delivery liste, što eliminiše rizik u pogledu kvaliteta zlata (čistoća i težina), a istovremeno mu daje tržišni karakter.